CETURTĀ DIENA: Līdzatpestīšana. Asins Līgavainis (18. diena)

CETURTĀ DIENA: Līdzatpestīšana. Asins Līgavainis (18. diena)
Ciešanu veltīšana

Dieva Tēva, Dēla un Svētā Gara vārdā.

LŪGŠANA SVĒTAJAM GARAM
Uguns un gaisma,
kas atmirdz Kristus vaigā,
uguns, kas nāk caur Vārdu,
uguns, kuras klusums ir Gaisma,
uguns, kas iedveš sirdī pateicību,
mēs Tevi cildinām.
Tevi, kas atdusies Kristū,
Gudrības un saprāta Gars,
Padoma un spēka Gars,
Kunga bijāšanas un zinību Gars,
mēs Tevi cildinām.
Tevi, kas pētī Dieva dziļumus,
Tevi, kas apgaismo mūsu sirds acis,
Tevi, kas esi vienots ar mūsu garu,
Tevi, caur kuru mēs atspulgojam Dieva godību,
Tevi mēs cildinām.
(Sv. Efrēms Sīrietis)

Viens Rožukroņa noslēpums — Tēvs mūsu ✞ 10 Esi sveicināta, Marija ✞ Gods lai ir Tēvam ✞ Mans Jēzu

DIEVA VĀRDS
Rom 8, 18-23. Un es esmu pārliecināts, ka tagadējā laika ciešanas nav salīdzināšanas cienīgas ar nākotnes godību, kas parādīsies mūsos. Jo arī radība ilgodamās gaida Dieva bērnu parādīšanos. Jo radība pakļauta iznīcībai ne savas patikas dēļ, bet tā dēļ, kas to pakļāva, dodams cerību, ka arī pati radība tiks atbrīvota no iznīcības verdzības, lai iegūtu Dieva bērnu godības brīvību. Mēs taču zinām, ka visa radība nopūšas un vaimanā līdz pat šai dienai; un nevien tā, bet arī mēs paši, kam ir gara pirmtiesības. Arī mēs sevī nopūšamies, gaidīdami Dieva bērnu tiesības mūsu miesas atpestīšanai.

VĒSTĪJUMS 1991.GADA NOVEMBRĪ
„Ja tev ir problēmas, ja tu esi slims, ja tev ir ciešanas, nesaki ‘Ak, kāpēc tas atgadījies ar mani, nevis ar kādu citu’. Nē, mīļie bērni, sakiet: ‘Kungs, es pateicos par šo dāvanu, ko Tu man sniedz.’ Jo ciešanas, kad tās tiek uzupurētas, ir lielu žēlastību avots jums un visiem pārējiem. Kad jūs esat slimi, daudzi no jums lūdzas, vienīgi atkārtojot: ‘dziedini mani, dziedini mani’. Nē, mīļie bērni, tā nav pareizi, jo tā jūsu sirdis nav atvērtas Dievam. Slimībā jūs aizverat savas sirdis, līdz ar to jūs neesat atvērti nedz Dieva Gribai, nedz tām žēlastībām, kuras Viņš vēlas jums dāvāt. Lūdzieties šādi: ’Kungs, lai manī notiek Tavs prāts.’ Tikai tādā veidā Dievs var sniegt jums Savas žēlastības atbilstoši jūsu patiesajām vajadzībām, kuras Viņš zina labāk nekā jūs paši. Tā var būt dziedināšana, jauns spars, jauns prieks, jauns miers – tikai atveriet savas sirdis Dievam. Paldies, ka atbildējāt uz manu aicinājumu!”

MEDITĀCIJA
Saskaņā ar svētā Efraima teikto, atpestīšana sasniedz grēcinieku dvēseles caur Mariju līdz pat elles vārtiem. Cik brīnišķīgus apsolījumus no mūsu Kunga mutes dzirdēja svētā Brigita! Viņas garīgās pieredzes dienasgrāmatā var lasīt par sarunu starp Jēzu un Mariju, ko kādu dienu svētā dzirdēja savā atklāsmē. Jēzus teica: “Māte, lūdz Man, ko vien vēlies, Es Tev nekad neatteikšu nevienu no taviem lūgumiem.” Un Viņš piebilda: “Es vēlos, lai Tu zinātu, ka visi, kas lūdz Man kādu žēlastību Tavā vārdā, pat ja viņi ir grēcinieki, to saņems, Es to apsolu, tikai ar noteikumu, ka viņiem jāvēlas atgriezties.”
Svētajai Ģertrūdei bija tāda pati atklāsme: viņa dzirdēja Mūsu Pestītāju sakām Marijai, ka Savā visvarenībā Viņš ir dāvājis Viņai pilnīgu brīvību izmantot Viņa līdzcietību pret grēciniekiem, kuri lūdzas uz Viņu (Mariju).
(Sv. Alfons Marija di Liguori, Glories of Mary, 39.lpp.)

Ak, Marija, Marija, Trīsvienības Templis, ak, Marija, uguns nesēja, Marija, žēlsirdību dāvātāja. Marija, kas veido dievišķo Augli! Marija, savā ziņā cilvēku dzimuma glābēja! (Vai tad Tavas miesas Vārda ciešanas nav izglābušas pasauli?) Kristus bija Glābējs caur Savām ciešanām; Tu – caur Savām miesas un dvēseles sāpēm.
(Sv. Katrīna no Sjēnas)

Krusts ir Kristus – vienīgā Vidutāja starp Dievu un cilvēkiem, – cilvēks Jēzus Kristus, (1 Tim 2, 5) – vienīgais upuris. Bet, tā kā Viņš Savā dievišķajā Personā līdz ar iemiesošanos „kaut kādā veidā ir vienojis Sevi ar ikvienu cilvēku” (GS, 22), tad “Viņš sniedz iespēju katram cilvēkam vienoties ar šo Lieldienu noslēpumu tikai Dievam zināmā veidā” (GS, 22). Kristus aicina savus mācekļus ņemt savu krustu un sekot Viņam (Mt 16, 24), „jo arī Kristus cieta mūsu dēļ, atstādams jums priekšzīmi, lai jūs sekotu Viņa pēdās” (1 Pēt 2, 21). Kristus patiešām savam pestīšanu nesošajam upurim grib pievienot tieši tos, kuri pirmie saņem tā augļus. Vispilnīgāk tas īstenojas Viņa Mātē, kura dziļāk nekā jebkurš cits iesaistīta Kristus ciešanu, kas nes pestīšanu, noslēpumā: „Krusts ir vienīgās kāpnes, kas ved uz debesīm” (sv. Roze no Limas).
(Katoliskās Baznīcas katehisms, 618)

ANTIFONA
Katra dzīve ir Mise,
un katra dvēsele ir Hostija.
(Marta Robēna)

PSALMS: Lūkas evaņģēlijs 1, 46-55
Augsti slavē Kungu mana dvēsele.
Un mans gars gavilē Dievā,
manā Pestītājā,
Jo viņš ir uzlūkojis
savas kalpones pazemību;
lūk, no šī brīža mani svētīgu teiks
visas paaudzes,
Jo Varenais lielas lietas manī darījis;
un svēts ir Viņa vārds.
Un viņa žēlsirdība paliek
paaudžu paaudzēs tiem,
kas Viņa bīstas.
Viņš parādīja varu ar savu elkoni,
izklīdinādams lepnos savā sirdsprātā.
Viņš varenos gāza no troņiem
un paaugstināja pazemīgos.
Izsalkušos viņš pildīja labumiem
un bagātos atstāja tukšā.
Viņš uzņēma savu kalpu Izraēli,
atminējies savu žēlsirdību,
Kā Viņš runājis mūsu tēviem,
Ābrahamam un viņa pēctečiem mūžīgi.

VELTĪŠANĀS LŪGŠANA
Vissvētākā Jaunava Marija! Šodien tavā priekšā un tavās rokās es atjaunoju un apstiprinu svētās Kristības solījumus. Es uz visiem laikiem atsakos no sātana, no visiem viņa darbiem un sevi veltu Vissvētākajai Jēzus Kristus Sirdij. Es vēlos nest savu krustu un sekot Kristum visās sava mūža dienās saskaņā ar Debesu Tēva gribu. Ak, Marija, visu debespulku un Baznīcas klātbūtnē es sevi veltu tavai Bezvainīgajai Sirdij. Esi mana Māte un Karaliene! Pilnīgā paļāvībā un mīlestībā es tev uzticu un veltu savu miesu un dvēseli, visu, kas man pieder, redzamo un neredzamo, un savu bijušo, esošo un nākamo labo darbu augļus. Es tev dodu pilnīgu brīvību rīkoties ar mani un visu, kas man pieder, pēc tavas gribas lielākam Dieva godam tagad un mūžīgi. Amen.

Marija, Miera un Izlīguma Karaliene, lūdz par mums un par visu pasauli! (3 reizes)

Read Previous

TREŠĀ DIENA: Bērna Jēzus atrašana templī (17. diena)

Read Next

PIEKTĀ DIENA: Marijas vientulība (19. diena)