87 GADI KOPŠ KRUSTA IESVĒTĪŠANAS KRIŽEVACA KALNĀ

 2021. gada 16.martā, aprit 87 gadi kopš tika pabeigta Krusta celtniecība un pie tā svinēta pirmā Sv.Mise Križevaca kalnā, kas pēdējās desmitgadēs kļuvis slavens visā pasaulē.

Toreizējā draudzes prāvesta t. Bernardino Smoļana ideju uzcelt krustu Šipovaca kalnā (tā nosaukts uz tā augošo daudzo savvaļas ērkšķukrūmu dēļ), godinot Jēzus Ciešanu un Nāves 1900. gadskārtu (33.–1933.), draudzes locekļi uzņēma ar prieku. Pateicoties nepieredzētiem pūliņiem un finansiāliem ziedojumiem, krusts tika uzstādīts 1934.gadā. No lēmuma pieņemšanas brīža (1934.gada 21.janvārī) līdz pilnīgai krusta būvniecības pabeigšanai pagāja tikai 52 dienas. Tas tika celts no 1934.gada 12.februāra līdz 10.martam.

Krusta divu daļu saskares vietā tika iemūrētas Svētā Krusta relikvijas. Pēc tam prāvests lūdza bīskapa Mišiča atļauju iesvētīt krustu kādā no darba dienām, un bīskaps to labprāt atļāva. Krusts tika iesvētīts piektdienā, 1934.gada 16.martā.

Vēlāk Križevaca kalns tika bagātināts ar Krusta ceļu, ko radīja itāļu skulptors Karmelo Puccolo. Stacijas uz Medžugorji tika atvestas 1987.gada rudenī, bet varas iestādes tās izvietot kalna pakājē atļāva tikai pirms Lieldienām 1988.gada martā. Šo darbu veica draudzes locekļi.

“Tas tiešām ir mākslinieciski patiess un vērtīgs Križevaca kalna ceļa papildinājums un patiess iemesls vēl dziļākai pielūgsmei un uzticības apliecinājumam Jēzum Viņa Ciešanās. Tas bagātina atrašanos Medžugorjē. Brīnišķīga dāvana šai draudzei un, vienlaikus, svētceļniekiem.”– tā rakstīts Medžugorjes draudzes Hronikā.

Šodien Križevaca kalns ir svarīga un visas pasaules svētceļnieku apmeklēta vieta Medžugorjē. Katru piektdienu draudzes locekļi un svētceļnieki regulāri iet un pārdomā Krusta ceļu Križevaca kalnā.

Svētā Mise pie krusta Križevaca kalnā tradicionāli tiek svinēta pirmajā svētdienā pēc 8.septembra, kad Medžugorjē tiek svinēti Svētā Krusta Pagodināšanas svētki. Šogad tas notiks 12.septembrī.

Fotogalerijā varat aplūkot Križevaca kalnu gadu gaitā un krusta būvniecības procesu.

Informācijas avots ir Medžugorjes informācijas centra raksts.

 

Read Previous

PĀRDOMAS LIELĀ GAVĒŅA LAIKĀ. PĀRBAUDĪJUMI UN KĀRDINĀJUMI (4.daļa, Stanko Mabičs OFM, 10.03.2021)

Read Next

PĀRDOMAS LIELĀ GAVĒŅA LAIKĀ. PĀRBAUDĪJUMI UN KĀRDINĀJUMI. (5.daļa, Stanko Mabičs OFM, 17.03.2021)